viernes, 2 de noviembre de 2018

Congrés RIA 2018 // 24 OCT


11:00-13:00 ENTREVISTA A DOS
''Contribucions de l'Animació Sociocultural a la transformació social''
Ponents :       
Marco Marchioni (Treballador i investigador social. Expert en el camp de la investigació comunitària i la participació.)                      
Antonio Alcántara (Educador social, professor de la Universitat de Barcelona, responsable de la formació i participació en el CEESC. Membre de l'equip pedagògic de l'Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona.)
Entrevistadora: María José Aguilar (Catedràtica de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de Castilla-La Mancha)

ENTREVISTA
Marco M.- Defensa que per a aconseguir l'ASC es necessari realitzar un paper polític, i que el paper de l'animador és fer que les persones passen de ser usuaris a ser ciutadans.

M.José A. -La ciutadania es l'encarregada de finançar les activitats.

Antonio A.- Amb la ciutadania apareix la precarietat i açò s'ha de solucionar. Per a això amb l'ASC es pretén que les persones estiguin capacitats per crear espais especials per a aquestes activitats, però hi ha marcs polítics que no ho permeten. Per solventar açò es creen projectes de animació o de entreteniment per intentar viure amb el problema però no solucionar-ho.


M.José A.- S'ha creat un retrocés a èpoques antigues ja que al temps en que vivim torna a agafar força el fascisme, racisme, homofòbia. ¿Què li diries a les persones del congrés per que reflexionen i es queden?

Marco M.-Ens trobem en una nova situació d'intentar arribar a l'Estat del Benestar, amb un nou capitalisme diferent a l'anterior, per que el nou capitalisme és un capitalisme  financer que crea un augment de desigualtat entre els sectors socials.
''Depende de la escuela, según el territorio, se obtienen los mismos conocimientos, pero unas educaciones son más privilegiadas y tendrán más futuro que uno de una escuela de barrio, con esto opino que la ASC es y ha de ser o debería ser un gran antídoto contra el fascismo y racismo''

RESPOSTES A LA RONDA DE PREGUNTES
Antonio A.-Defensa que l'ASC té tres cercles: el primer està compost per poques persones implicades, el segon ja es parla que la gent es comense a implicar i al tercer cercle  tota la gent ja es reuneix. I a banda critica que s'hagi possat el turisme a l'ASC ja que ''duele eliminar contenido sobre la ASC para meter otro contenido como es el turismo''


16:00-17:30 ÁREES TEMÀTIQUES/COMUNICACIÓ
-Acció comunitari i desenvolupant local.
-Llenguatges artístics.
-Infància i Joventut.
-Formació por a l'ASC

FORMACIÓ PER A L'ASC
1rs PONENTS
- Realització d'activitats i jocs al igual que a les classes de teatre.
-Tesi: aconseguir l'aprenentatge ciutadà.
-En un marc simbòlic es pretén a rel de la participació, el pensament actiu o crítica i la participació que es cree un dinamisme i diversitat amb el tema de la comunicació.
-Propostes educatives: Democratitzar l'espai educatiu, analitzar el món de privilegis i opressió que ens rodeja, plantejar objectius transformadors, formar al món democràticament i amb un pensament crític, alfabetitzar en el camp de la informació, formar a les persones en didàctica de grups, educar a través de la participació.
-''Se aprende y se enseña democracia haciendo la democracia''-Freire.

2nsPONENTS.  EN DEFENSA PRÒPIA
.
-Relacionats en tres mòduls: Desenvolupament Comunitari, Animació i Gestió Cultural , i Animació Turística.
-Objectius: la sensibilització ciutadana i dotar de competència a tothom.
-Elements: gestió cultural crítica, dret social, acció comunicativa, i aprenentatge a través de projectes.
-Metodologia: FASE PREVIA: Fer un anàlisi, començar amb el projecte, i treballar el discurs. FASE DINAMITZADORA: Posada en escena el projecte. FASE DE CONCLUSIÓ: Comprovar que el projecte ha anat com es volia.


18:00-20:00 EXPERIÈNCIES PRÀCTIQUES D'ASC DES LA INICIATIVA PRIVADA
-AFRAMAS. Cristina Muñoz Sánchez.(Conca)
-ANIMASOC. Laura Sotomayor Lozano. (Andalusia)
-AUCA. Ximo Valero.(Comunitat Valencina)
-Fundació 26 Diciembre. Belén López (Madrid)
-PIEDRA LIBRE RECREACIÓN. Sandra Vissani (Argentina)
-Espai Pachamama. Álvaro Alfaro de La Hoz. (Conca)

ANIMASOC
Projecte #delarvamariposa , consisteix en formar als futurs professionals.
En aquesta xerrada es va tractar el procés des de l'estudiant fins a la professional.
Es va passar de considerar l'ASC com un entreteniment a realitzar projectes per millorar la societat.
En ANIMASOC es treballa en diferents camps: infància, joventut, majors i persones amb diversitat funcional.
La ''larva'' és aquella persona sense estudis, que vol ajudar a la societat, i la ''mariposa'' són els professionals bé formats. Aquesta última encara no existeix i es al que es vol arribar.

FUNDACIÓ 26 DE DICIEMBRE
És un centre social situat en Madrid dedicat a totes les persones majors LGTBI+ per a que tinguin un espai on relacionar-se. 



 Pau García

No hay comentarios:

inicio FCT's

Y empieza la aventura de las practicas en la ciudad portuguesa de Coimbra. Una vez visitada la ciudad e instalado cómodamente, el día 2 acu...